De man achter de Fur Group

Ferdy (Fer) Rozenberg is een beeldmaker. Van oorsprong fotograaf en sinds 1994 internetondernemer, maar vooral een ervaren en bevlogen entrepreneur.

Op jonge leeftijd (7) mocht hij de camera, een Kodak "KlikKlak" van zijn vader lenen voor een schoolreis naar Brussel. Toen nog woonachtig in België kwam hij erachter dat fotografie zijn vak zou gaan worden. De uiteindelijke foto's, toen nog in zwartwit met witte gekartelde kaders, waren een beeldverslag bestaande uit een speeltuin, de heuvel van Waterloo en een paar prenten van het beeld van Napoleon.

Na 8 jaar kwam hij terug in Nederland en vele zwartwit-foto's verder nam Fer deel aan vele fotowedstrijden die voor de jeugd werden uitgeschreven. En met veel succes. Hij won met zijn foto's o.a. jeugdprijzen van Agfa-Geveart en Unicef (Het jaar van het kind).

De prijzen waren veelal fotocamera's. Van zijn opgespaarde zakgeld en de opbrengst van een vakantiebaan werd door de aspirant-fotograaf op 15-jarige leeftijd een heuse spiegelreflex camera gekocht, een Minolta SR-T 101 met een lichtsterk object F 1.2 50 mm. In dat jaar kwam ook de eerste commerciële opdracht voor C & A Nederland. Het had wellicht niet veel om het lijf, maar als 15-jarige fotograaf een personeelsfeestje registreren was een eerste overwinning en een vliegende start in de wereld van de professionele fotografie. In die tijd kwam dit natuurlijk neer op volledig handmatig fotograferen, richtgetal, ISO, de scherpte instellen op een beeldwigraster en ook nog de scherpte-diepte niet te vergeten ...

De stap naar een weekend- en zomerbaan in een fotovakzaak was een nieuwe stap. Hier leerde Fer de grondbeginselen van het fotografievak, maar ook de commerciële kant: het ondernemerschap
  Vanuit het ouderlijk huis werd aangedrongen op een echte studie en dat werd Bouwkunde gevolgd door een korte werkperiode als kantoorbeheerder en zakelijk adviseur in het (enigszins saaie) bankwezen. Deze ervaringen bleken uiteindelijk een voortreffelijke leerschool te zijn voor zijn zelfstandig ondernemerschap. Maar ook fotografie bleef zijn passie. In het laatste jaar van de zakelijk leerschool bleek hij nog het fotografietalent te bezitten en nam hij diverse keren deel aan internationale fotowedstrijden. Met diverse awards en eervolle vermeldingen op zak was dit de basis om de professionele fotografie weer op te pakken.

Met een geheel andere kijk dan zijn collega-fotografen startte Fer met Fur fotografie.
Niet de feitelijke foto of dia was bepalend in de opdracht, de rode draad van het beeldverslag speelde voor hem een veel belangrijkere rol. Met zijn opgebouwde commerciële ervaring luisterde hij bijzonder goed naar zijn opdrachtgevers en verbeeldde dit in bruikbaar en creatief verantwoord fotomateriaal.

Midden jaren tachtig, toen een computer nog een "hobbyding" was begon hij met het programmeren in Basic op de Sinclair ZX81. Het was enkel een toetsenbord dat je aansloot op een TV. Een harde schijf was er nog niet. De data werd op een taperecorder opgeslagen.

Daarna volgde de eerste DOS-computer en daarmee werd toen contact gemaakt met de voorloper van het internet in Nederland: de zogenaamde Bulletin Boards en Digitale Stad Amsterdam. Nadat in 1993 het internet in Nederland werd vrijgegeven, plaatste Fer in 1994 de eerste homepage van Fur Fotografie op het World Wide Web. Zijn fotografie klanten keken geboeid mee en op deze wijze werd het een vanzelfsprekende en vliegende start voor Fur Data. Vele websites volgden, ook voor de niet-fotografieklanten. 
  In de jaren negentig gaf hij vele lezingen bij branche- en ondernemersverenigingen over het gebruik van het internet. Het was in die tijd nog nodig om uit te leggen wat een e-mail was en het praktische gebruik van een browser. Veel ondernemers zagen er weinig heil in. Ze hadden immers net een dure fax aangeschaft en dat was hét communicatiemiddel, naast de telefoon en de brief.

Maar de ontwikkelingen gingen steeds sneller en daarom richtte Fer Rozenberg in 1996 de Fur Group op, een samenwerkingsverband van gelijkgestemde bedrijven die een bijdrage konden leveren aan het totaalconcept en de ontwikkeling van internet en communicatie.

Zijn kijk op het internet is onveranderd: "Het is en blijft een geweldig medium waar zo veel informatie te halen valt. In 1997 schreef hij in een column dat het niet meer zo lang zou duren voordat je op een blikje Grolsch het www-adres vermeld zou zien. Anno 2015 is het een vanzelfsprekendheid dat we het overal vermelden en al lang niet meer met de www-aanduiding ervoor. Het is nu toch de gewoonste zaak van de wereld om je hotel of vakantiehuisje online te boeken, en op Google Maps of Earth vooraf de satellietfoto te bekijken of de tuin of zwembad groot genoeg is. En vooral te lezen of het goed wordt beoordeeld."

Ontwikkelingen gaan met versneld tempo door. De komende twee jaren voorzien we een volledige webintegratie met de Social Media en een koppeling naar alle smartphones en tablets. De communicatieboodschap is misschien hetzelfde gebleven maar de technische mogelijkheden zullen nog meer worden uitgebreid. Er zal een behoefte worden gecreëerd waar we vandaag nog geen weet van hebben.

Linkedin profiel: nl.linkedin.com/in/ferdyrozenberg

www.ferdyrozenberg.nl
HOME
Partners